Інформація Красноградського відділення АТ «Харківгаз» щодо послуги розподілу газу як невід'ємної складової енергетичної безпеки регіону

  • 1196

3 початку січня поточного року у багатьох регіонах України пройшли мітинги з приводу зростання тарифів на комунальні послуги - ціни на газ та електроенергію, тарифів на тепло та воду.
АТ «Харківгаз» інформує, що не має ліцензії на постачання природного газу та жодним чином не впливає на формування ціни газу.
Акціонерне товариство «Харківгаз» є оператором газорозподільних мереж, має відповідну ліцензію та надає послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території Харківської області.
Газорозподільні мережі - це системи газопроводів високого, середнього та низького тиску, вуличні та газопроводи вводи. Їх загальна протяжність у Харківській області становить понад 17 тис. км. Крім того, це обладнання, споруди та об’єкти пов’язані із роботою зазначених газопроводів – газорегуляторні пункти (ГРП та ШГРП), станції електрохімзахисту та інше.
В Україні газорозподільні мережі мають різну форму власності. Належать державі, операторам ГРМ, знаходяться в комунальній, кооперативній або приватній власності.
Близько 2,4 тис. фахівців АТ «Харківгаз» забезпечують щоденне утримання та обслуговування всієї газорозподільної системи, незалежно від форми власності. АТ «Харківгаз» несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби 104, шоденне обслуговування мереж, ремонти та модернізації газової інфраструктури, встановлення та повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів.
Оператор ГРМ несе відповідальність за стабільну роботу закріпленої газової мережі, безаварійне та безперебійне газопостачання на території ліцензійної діяльності.
Тариф на розподіл (доставку) газу для кожного оператора ГРМ шорічно затверджує державний регулятор - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Крім того, НКРЕКП проводить регулярні перевірки та контроль за діяльністю операторів ГРМ.
Тариф на розподіл - це вартість гарантованої доставки кубічного метра газу до споживача. НКРЕКП розраховує цю величину для кожного оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (обсягу газу, доставленого до споживачів за рік).
Тариф — єдине джерело фінансування газорозподільних мереж області та оператора ГРМ.
Відповідно до Постанови НКРЕКП від 30.12.2020 р. № 2782 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Харківгаз», з 1 січня 2021 року підприємству встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,9 грн. за 1 м куб. (без урахування ПДВ).
Найбільшими елементами витрат у структурі тарифу є:
1.) фонд оплати праці, який із нарахуваннями складає понад 40% планової тарифної виручки;
2.) придбання природного газу на виробничо-технологічні витрати, що складає близько 35% планової тарифної виручки.
Решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 5% планової тарифної виручки. Серед них, зокрема, вартість придбання матеріалів (паливо, електроенергія, запчастини, розхідні та інші матеріали), операційні витрати, амортизаційні відрахування, встановлення, повірка та заміна лічильників населення тощо.
Отже, основні витрати підприємства пов'язані з вартістю газу, який оператори ГРМ закуповують для технологічних потреб.
Технологічний газ використовується для забезпечення належного тиску газу в мережах, щоб газ рухався по газопроводах до споживачів. Вартість цього газу є однією з найбільших складових вартості доставки. Він закуповується газорозподільними підприємствами за ринковою ціною із застосуванням тендерних процедур.
В діючому тарифі НКРЕКП заклала вартість технологічного газу на рівні 6 тис. грн. за тис. м куб., в той час як останні кілька місяців вартість ресурсу на ринку є значно вищою.
Ще одна значна складова тарифу - заробітна плата працівників. Щоб кожен споживач мав надійне газопостачання своєї оселі, офісу або підприємства, газорозподільні мережі треба постійно обслуговувати. Щодня газовики долають сотні кілометрів, обстежуючи газопроводи на предмет витоків газу, усувають пошкодження мереж і обладнання, виконують капітальні ремонти й осучаснюють мережі для надійного та безперебійного газопостачання.
У АТ «Харківгаз» працюють 2, 4 тис. працівників - у всіх районах області. Вони мають спеціальні знання, працюють здебільшого у ненормованому графіку, часто - в умовах підвишеної небезпеки. Останніми роками через низький рівень заробітної плати газорозподільні підприємства втратили сотні кваліфікованих кадрів. Перегляд фонду оплати праці підприємств регулятор почав лише у минулому році. У 2020 році середня заробітна плата працівників газових компаній становила близько 10 тис. гривень. Тобто рівень оплати праці підвищили та наблизили до середнього у промисловості.
Крім того, за рахунок тарифу фінансуються робота аварійно-диспетчерської служби 104, поточні ремонти, заміна й осучаснення газового обладнання, щоденні заходи з обслуговування мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів, усі необхідні роботи з обліку газу. Крім того, вперше з минулого року НКРЕКП передбачила в тарифі на розподіл кошти для формування обмінного фонду лічильників газу, які встановлюватимуть побутовим клієнтам на час проведення повірки індивідуальних газових лічильників. Усі ці витрати є постійними, фіксованими й контролюються Регулятором.
Слід також зауважити, що у 2021 році з платіжок за розподіл (доставку) газу зникнуть температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку.
Виходячи з викладеного, чітко видно, плата за розподіл газу - це не плата «за трубу», як сьогодні часто її називають. Послуга розподілу газу - це складний технологічний процес, який має свою собівартість, забезпечується спеціалізованими структурами та фахівцями. Саме завдяки роботі операторів газорозподільних мереж досягається безпечне та безаварійне газопостачання кожного споживача.