Про недопущення випалювання сухої рослинності

  • 295

Шановні мешканці громади!
З настанням спекотної та посушливої погоди закликаємо вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. У першу чергу, не випалюйте суху рослинність та сміття на присадибних ділянках, не розводьте відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, не розкидайте недопалки та сірники на суху трав’яну підстилку,  не розкладайте багаття у лісах, на торфовищах, утримайтеся від паління чи користування відкритим вогнем у цих місцях, стежте, щоб діти не бавилися з вогнем.
Вирушаючи до лісу на відпочинок, обирайте спеціально визначені місця – рекреаційні зони. Подбайте про те, щоб обкопати багаття по периметру, а непогашений вогонь не залишайте без нагляду. Водіям варто пам’ятати, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах ЗДАТЕН НАВІТЬ НЕПОГАШЕНИЙ СІРНИК або НЕДОПАЛОК, викинутий на узбіччя.
Перебуваючи на відпочинку, господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки.
Пожежу, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена вами пожежа уже набула значних розмірів, негайно викликайте Службу порятунку за номером 101!
Обирайте безпечні способи господарювання на присадибних ділянках, пам’ятайте, що випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками перекидання вогню на розташовані поруч будівлі, лінії електропередач, лісові насадження, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я та довкілля.
Пам'ятайте, що згідно зі ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення ЗА ВИПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ, ЛУКІВ, ПАСОВИЩ, ДІЛЯНОК ІЗ СТЕПОВОЮ, ВОДНО-БОЛОТНОЮ ТА ІНШОЮ ПРИРОДНОЮ РОСЛИННИСТІ, РОСЛИННОСТІ АБО ЇЇ ЗАЛИШКІВ ТА ОПАЛОГО ЛИСТЯ на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою НАКЛАДАННЯ ШТРАФУ:
- на громадян - від 3060 грн до 6120 грн;
- на посадових осіб - від від 15300 грн до 21420 грн.
Дотримуйтесь правил пожежної безпеки!
Не наражайте на небезпеку себе та оточуючих!

Фото без опису