У рамках обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» Наталинській та Красноградській громадам придбано медичне обладнання та легкові автомобілі для обслуговування населення

  • 630

12 жовтня на території КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» у м. Красноград відбулася урочиста презентація проєкту Харківської обласної ради «Разом у майбутнє» «Забезпечення доступності та ефективності первинної медичної допомоги мешканцям Красноградської та Наталинської територіальних громад шляхом придбання медичного обладнання та легкових автомобілів для обслуговування населення».

Привітати громад-учасниць з успішною реалізацією проєкту завітала голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Тетяна Петрівна вручила сертифікат про реалізацію проєкту Наталинському сільському голові, віце-президенту Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Олені Третяк.

Цьогоріч саме Наталинська сільська рада виступила ініціатором вищезазначеного проєкту, яким передбачено співробітництво з Красноградською міською територіальною громадою за наступними напрямками: забезпечення оперативності проведення діагностичних процедур, забезпечення швидкого доступу медичного працівника (сімейного лікаря) до пацієнта в будь-якому місці на території Наталинської сільської ради та Красноградської міської ради, незалежно від дорожніх умов, погодних умов та пори року для оперативного надання первинної медико-санітарної допомоги, що є вкрай актуальним для мешканців обох громад.

Програма розвитку медичного простору Наталинської територіальної громади передбачає підтримувати рівень матеріально-технічного забезпечення амбулаторій сімейної медицини, які знаходяться в усіх населених пунктах громади, сприяти розвитку соціальної інфраструктури, слідувати табелю оснащеності матеріально-технічного забезпечення на кожного медичного працівника відповідно до наказу МОЗ України №148 від 26.01.2018, підвищувати доступність, своєчасність, ефективність та мобільність надання медичних послуг.

Мета проєкту - створення належних умов для надання доступної, своєчасної, якісної та ефективної медико-санітарної допомоги, організація якісної медичної консультації населенню Наталинської та Красноградської територіальних громад, забезпечення ефективного функціонування медичного закладу, розвитку соціальної інфраструктури регіону.

У рамках проєкту для КНП «ЦПМСД Красноградського району», а саме для обслуговування АЗПСМ с. Попівка Наталинської сільської ради та АЗПСМ м. Красноград Красноградської міської ради, придбано два легкових автомобіля RENAULT DUSTER, які мають усі необхідні технічні характеристики для безпечного та швидкого руху за будь-яких погодних умов, у будь-яку пору року, незалежно від стану дорожнього покриття, аби оперативно доставити сімейного лікаря в необхідний пункт призначення.

Також придбано 17 сучасних мобільних 12-канальних електрокардіографів, що надасть можливість медичним працівникам діагностувати проблему безпосередньо на місці перебування пацієнта, а оперативність надання первинної медико-санітарної допоможе створити додаткові можливості для маломобільних груп населення та підвищить ефективність діагностичних можливостей медичних послуг.

Бюджет проєкту склав 1 875 000, 00 грн.:

- Харківська обласна рада – 50%;

- Наталинська сільська рада – 25%;

- Красноградська міська рада –25%.

Перші успіхи в співпраці обох громад стануть позитивним вектором подальшого розвитку, взаємодії, створенню нових проєктів, залученню інвестицій в регіон, стануть прикладом для обміну досвідом іншим громадам та підтримки програми стратегії розвитку Харківської області.

Наталинська сільська рада щиро вдячна Харківській обласній раді за чутливість до гострих проблем сьогодення, за небайдужість та прагнення створити гідні умови для розвитку медичної системи у регіоні!

Довідково. Обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» проводиться з 2012 року. Його мета – підтримка громадських ініціатив та сприяння територіальним громадам у комплексному розв’язанні місцевих проблем соціально-економічного характеру. За період 2012-2020 років (за 9 років) на обласний конкурс надійшло 6487 проєктних заявок, реалізовано 2021 мініпроєкт, на загальну суму 370,7 млн гривень, співфінансування з обласного бюджету – 181,7 млн грн (50% вартості проєктів).

Фото без опису