Відділ соціального захисту населення Наталинської сільської ради інформує

  • 772

У нинішніх умовах актуальною залишається тема боротьби з виплатою заробітної сплати у «конвертах», реалізації гарантій оплати праці та організації заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Від несплати податків та внесків із тіньових доходів країна щороку втрачає мільярди гривень доходів до державного і місцевих бюджетів та Пенсійного фонду України, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного пенсійного забезпечення у майбутньому.

Нелегальна трудова діяльність – це відповідальність перед законом як роботодавця, так і працівника. За порушення трудового законодавства законом передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Оформлення трудових відносин у законодавчо встановленому порядку, офіційне отримання заробітної плати – це гарантоване право на відпочинок, забезпечення виплати заробітної плати в повному обсязі, державний захист від незаконного звільнення.

На жаль, більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (зазвичай мінімальну) заробітну плату, а решту у вигляді так званої доплати – неофіційно (розмір якої значно перевищує мінімальну). З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові договори для мінімізації понесених витрат.

Працівники, які одержують заробіток «у конвертах», є заручниками самих себе, адже, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій, а отже – стабільного та забезпеченого майбутнього.

Громадяни, які працюють неофіційно без укладання трудової угоди, позбавляють себе трудового стражу, допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплачуваної відпустки та інших соціальних виплат.

З огляду на це, посилюється відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю, а саме: за допуск працівника до роботи без укладання трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі виконання роботи повного робочого часу, установленого на підприємстві; виплату зарплати без нарахування та сплати єдиного соціального внеску; недотримання встановлених законодавством мінімальних державних соціальних гарантій в оплаті праці; незаконне звільнення з роботи працівника; недопущення до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні та ін.

Наголошуємо, що розмір мінімальної заробітної плати відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» встановлено з 1 січня 2021 року на рівні 6000 грн., а з 1 грудня 2021 року– 6500 грн.

Шановні роботодавці! Вкотре закликаємо Вас: не прирікайте своїх найманих працівників на мізерні соціальні гарантії у майбутньому! Чітко дотримуйтеся вимог законодавства про працю.

Шановні працівники! Пам’ятайте: легальна заробітна плата – запорука стабільної пенсії! При отриманні мінімальної заробітної плати Ви не можете претендувати у майбутньому на розмір пенсійної виплати більший, ніж мінімальний розмір пенсії.