У переддень Водохреща в Мартинівському сільському будинку культури відбулися вечорниці

  • 401

"Та прийдуть до тебе три празники в гості: перший же празник - то Різдво Христове, другий же празник - Святого Василя, а третій же празник - Святе Водохреще...» - співається у відомій народній колядці. Вона оспівує не тільки саме Різдво, а цілих три свята. Приходячи до нас один за одним, вони створюють святковий настрій на декілька тижнів. І дорослі, і малеча - всі  знають, що на Святвечір треба дочекатися першої зірки й мати на столі дванадцять страв, а на Водохреще, коли з льоду буде вирізаний хрест, - освятити водичку. Ці традиції настільки глибоко в нашій свідомості, що ні життя у великому місті, ні сучасні технології, ні нова музика не здатні їх витіснити.

Традиційно на січень припадає найбільше свят. Ось і мартивчани вирішили завершити цикл новорічно-різдвяних свят театралізованим дійством: артисти-колядники і щедрівники вітали односельчан, бажали здоров'я, щастя, достатку, а господарі свята пригощали їх смачними пирогами, варениками, солодощами і українським узваром. Вокальний колектив "Калинонька" та солісти Мартинівського сільського будинку культури дарували свої неперевершені виступи, а глядачі щедро дякували оплесками, насолоджуючись чарівним фольклором.

Тож найбільші зимові свята завершуються, але не зміліє любов і бережливе ставлення людей до пам'яті своїх предків, до історії свого народу, до його звичаїв!

Радуйся, земле! Син Божий народився!

Фото без опису