Наталинська громада вшанувала пам'ять жертв Голокосту

  • 262

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту: цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

Голокост, Шоа – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність. Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв.

Тож саме сьогодні Наталинська громада спільно з представниками громадської організаціїї «Дробицький яр» та Красноградської міської ради вшанували пам’ять невинно убієнних євреїв на Братській могилі жертв Голокосту у Коваленківському лісі Наталиного, куди у червні 1942 року, під час проведення акції з ліквідації євреїв Краснограду, їх було перевезено і розстріляно, за різними даними, від 90 чоловік до 250 сімей. В 1967 році у лісі здійснено перепоховання останків жертв та встановлено пам’ятний знак.

«Пам’ять про невинно убієнних за ознаками етнічної, расової, релігійної приналежності демонструє рішучість міжнародної спільноти ніколи більше не допустити повторення страшних злочинів, спричинених ксенофобією, расизмом, тоталітарними ідеологіями», - зауважила у своїй промові очільниця Наталинської територіальної громади, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Олена Третяк.

Ми живемо у ХХІ столітті, і хочеться вірити, що такі події ніколи не повторяться знову, а з нами і нашими нащадками буде залишатися лише пам'ять про ці трагічні сторінки історії…

Фото без опису