У ситуації домашнього насильства головне – не мовчати!

  • 401

Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.

Головною проблемою насильства в сім’ях є те, що воно найчастіше не виходить за межі зачинених дверей, а відтак «насильник» залишається непокараним і продовжує знущатись над рідними. Найчастіше, сім’я, в якій живе насильник, піддається психологічному тиску, а такий вид домашнього насильства виміряти і довести практично неможливо. Людина, яка піддається насильству, постійно перебуває у пригніченому стані та боротись із «тираном» практично не має сили. Різні форми приниження та знущання у родині відображаються на дітях, які й самі безпосередньо страждають або й переймають приклад насильницьких дій.

Щоб уникнути домашнього насильства і дітям, і дорослим потрібно засвоїти кілька порад щодо поліпшення мікроклімату в родині. Насамперед, намагайтеся робити зауваження одне одному лише наодинці, тактовно і делікатно. Не провокуйте конфліктні ситуації. Зупиніться у гніві – розумний не той, хто правий, а хто своєчасно припинив сварку. Умійте робити крок до примирення. Не забувайте дякувати за найменшу послугу. Частіше ставте себе на місце своїх домочадців. Запам’ятайте, що Ваші рідні дивляться на світ своїми очима. Безперечно, інакше ніж Ви.

Не треба миритися з принизливим і жорстоким поводженням чи боятися говорити про це. Не слід вдавати, що нічого не відбувається, і надіятися, що все  минеться. Варто докласти максимум зусиль, щоб вирватися із замкненого кола, а тим, хто поруч, – родичам, друзям, сусідам – треба простягнути руку допомоги, бо коли мова йде про домашнє насильство, мовчання означає співучасть.

Не зайве нагадати про відповідальність за насильство в сім’ї:

– адміністративна (ст. 173-2 КУпАП);

– кримінальна (ст.125, 126, 122, 121, 115, 120, 127, 152-154 та ін. КК України).

У ситуації домашнього насильства головне – не мовчати!

Особи, які постраждали від домашнього насильства, можуть звернутися за допомогою до відділу соціального захисту населення Наталинської сільської ради за адресою: вул. Сенченка І., буд. 89, с. Наталине, Красноградський р-н, Харківська обл.; зателефонувати за номером: (05744) 7-68-18, також можна звернутися до органів Національної поліції або зателефонувати за номером 102.

Фото без опису