На Харківщині СБУ затримала експоліцейського, який зрадив присязі і перейшов на бік ворога

  • 82

43-річний старший сержант Національної поліції, який на початку збройної агресії рф обіймав посаду поліцейського у відділі реагування патрульної поліції Куп'янського РВ ГУНП в Харківській області, наприкінці травня добровільно погодився служити російсько-окупаційним військам.

Він з власної ініціативи написав заяву до окупаційної адміністрації агресора, уклав з її ватажком трудовий договір та був призначений інспектором чергової частини незаконного правоохоронного органу - так званого "управления внутренних дел военно-гражданской администрации Харьковской области". На підтвердження отриманої посади окупанти видали йому відповідне посвідчення та поліцейську форму з фейковими шевронами.

На цій посаді зловмисник приймав від населення заяви та повідомлення про правопорушення, оформлював відповідні документи, чим створював умови для функціонування незаконного правоохоронного органу агресорів, забезпечував становлення і зміцнення російської влади на тимчасово окупованій території Куп'янського району.

З окупантами зловмисник співпрацював до вересня, отримуючи за свою "службу" гроші в розмірі 45 тис рублів на місяць.

З лав Національної поліції України чоловік був звільнений у червні в рамках реалізації дисциплінарного стягнення.

Оперативники СБУ затримали зрадника в м. Куп'янську. Після деокупації міста силами оборони України зловмисник переховувався від українського правосуддя на горищі одного з приватних будинків.

Наразі за матеріалами СБУ зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За такий злочин зраднику загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Затримання здійснювали співробітники Управління СБУ в Харківській області спільно зі слідчими Територіального управління ДБР в м. Полтаві та Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Фото без опису

Фото без опису