Наталинська сільська рада вшанувала пам'ять жертв Голокосту

  • 92

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам'ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

Голокост, Шоа – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність. Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв.

Сьогодні Наталинська сільська рада спільно з представниками Красноградської міської ради і громадської організаціїї «Дробицький яр» долучилися до меморіального заходу з нагоди вшанування пам’яті невинно убієнних євреїв на Братській могилі жертв Голокосту у Коваленківському лісі села Наталине, куди у червні 1942 року, під час проведення акції з ліквідації євреїв Краснограду, їх було перевезено і розстріляно, за різними даними, від 90 чоловік до 250 сімей; в 1967 році у лісі здійснено перепоховання останків жертв та встановлено пам’ятний знак. Присутні на заході хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих та поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Голокосту.

Голокост мав стати пересторогою людству, але, на превеликий жаль, сьогодні, вже у XXI столітті, у центрі Європи відбувається геноцид українців - російська війна проти України є не лише загарбницькою війною, але і геноцидною кампанією, яка спрямована на знищення українців як національної групи. Але ми, українці, маємо продовжувати робити все залежне від нас, аби не лише зберегти пам’ять про трагічні сторінки історії, але і внеможливити та зупинити геноцид ворога щодо України, не допустивши повтору жахливих подій.

Фото без опису