Наталинська сільська рада інформує про необхідність розміщення всіх вивісок, табличок, плакатів та іншої зовнішньої інформації на території громади УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ!

  • 111

Шановні підприємці, Наталинська сільська рада інформує про необхідність розміщення всіх вивісок, табличок, плакатів та іншої зовнішньої інформації на території громади УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ. Рекомендуємо змінити інформаційні носії до 01.06.2023 р.

Закон про мову: що має знати бізнес.

Українською мовою треба не лише обслуговувати клієнтів, а й вести документообіг, комунікації, оформляти трудові відносини.

Бізнесу потрібно орієнтуватися на розділ V ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон не поширюється на сферу особистих комунікацій.

Обслуговування клієнтів.

Згідно зі ст. 30 ЗУ № 2704 усі постачальники товарів/робіт/послуг повинні обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари та послуги державною мовою.

Українську слід використовувати в сфері обслуговування, перевезень, харчування, освітній, науковій і медичній сферах, розважальній і сфері спорту, друкованих ЗМІ та інших публічних сферах, визначених у розділі V ЗУ № 2704.

Можна дублювати інформацію на інших мовах, але основна мова обслуговування - українська.

Якщо клієнт попросить, його персонально можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для сторін.

Інформація про товари, роботи, послуги

Тут мова про цінники, інструкції, технічні характеристики, маркування, квитки, меню та ін. джерела, з яких клієнт дізнається подробиці про товари та послуги. Вони мають бути українською, але можна дублювати і будь-якою іншою мовою.

Важливо, щоб обсяг інформації українською був не менше, ніж інформації іншою мовою.

Можна використовувати слова, скорочення, абревіатури й позначення англійською мовою, використовувати букви латинського та грецького алфавітів.

Оголошення, вивіски, написи, вказівники.

І будь-яка інша зовнішня текстова, візуальна та звукова інформація про товари, роботи, послуги, яка містить публічну пропозицію укласти договір, має бути державною мовою, якщо інше не встановлено Законом (ст. 28 ЗУ № 2704).

Будь-які сайти, ПЗ та інтерфейс користувача, сторінки в соцмережах (Facebook, Instagram та ін.), у тому числі ті, що належать СПД, для користувачів з України за умовчанням мають завантажуватися українською, а обсяг україномовного контенту не повинен бути менше за інші мовні версії (п. 6 ст. 27 ЗУ № 2704).

Діловодство — лише українською.

За законом обов'язково вести українською мовою документообіг, ділове листування та звітність.

Ця вимога діяла й раніше, закріплена в п. 14 гл. 1 розд. ІІ Правил організації діловодства.

Будь-яка внутрішня й зовнішня документація — трудові та колективні договори, накази, посадові інструкції, правила внутрішнього трудового розпорядку, звітність по співробітниках та інші документи — потрібно складати українською. При цьому трудовий договір може дублюватися іншою мовою (ст. 20 ЗУ № 2704).

Штрафи за порушення мовного закону.

За дотриманням норм Закону про мову стежить уповноважений із захисту прав мови, або мовний омбудсмен. Він розглядає звернення споживачів, якщо їх не обслужили державною мовою в установах чи на сайті.

Порушників штрафують не відразу. При першому зверненні мовний омбудсмен або його представник повинен скласти акт про результати здійснення контролю, оголосити попередження і вимагати усунути порушення протягом 30 днів з дати складання акта.

А от при повторному порушенні протягом року складають протокол і накладають штраф — 5100–6800 грн (це 300–400 НМДГ) (ст. 57 ЗУ № 2704).

Справа про накладення штрафу розглядається за участю представника підприємства-«порушника».

За порушення в різних сферах діяльності штрафують по-різному, розміри штрафів можна дізнатися в ст. 18852 КпАП.

Фото без опису