18 травня - Міжнародний день музеїв

  • 41

18 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день музеїв, а музейні працівники - своє професійне свято. З 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Музеї мають силу змінювати світ навколо нас. Вони є незрівнянними місцями відкриттів, розповідають про минуле та відкривають наш розум для нових ідей, діляться досвідом поколінь. Завдяки своїм колекціям і програмам музеї створюють соціальну мережу, важливу для формування та розвитку свідомого та активного громадянського суспільства.

Останні кілька років видалися непростими для наших музейників. Спершу епідемія COVID-19 внесла суттєві корективи в їхню роботу - довелося зачиняти двері, відмовлятися від екскурсій та живого спілкування з відвідувачами, а сьогодні війна рф проти України знову змусила працівників музейної справи шукати нові формати роботи.

У воєнний час більшість музеїв в Україні, на жаль, не можуть повністю функціонувати. Однак вони залишаються тими осередками, які зберігають історію нашої держави і культури, звичаї та традиції. Музеї – це ті заклади, в яких зупиняється час та пахне історією різних подій.

У час російсько-української війни працівники музеїв з особливою відповідальністю дбають про захист та збереження унікальних духовних надбань українського народу та реліквій історико-культурної спадщини. Попри складний воєнний час музеї частково продовжують свою діяльність, проводять локальні заходи, просвітницьку та наукову діяльність.

Зараз музейна діяльність - це сміливість говорити про свою історію, про важливість берегти свою спадщину, про надважливу роль і самовідданість людей, які займаються музейною справою, про силу і стійкість музеїв під час війни.

Фото без опису