Покарання за незаконне придбання спеціальних технічних засобів отримання інформації

  • 59

Уже більш як 10 років в Україні можна купити в інтернеті дешевий гаджет із функціями диктофона або відеокамери, і отримати за це позов до суду. Адже Служба безпеки України розцінює такі покупки як придбання спецзасобів для стеження за людьми.

Чому купляти такі гаджети незаконно?

Подібні гаджети: комп’ютерні мишки або попільнички з мікрофонами, брелоки для ключів або кулькові ручки з відеокамерами, GPS-трекери, радіоняні, що масово продаються і на українських майданчиках, і на закордонних типу AliExpress - усі вони з точки зору законодавства називаються «спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації (СТЗ)». Тобто, такі гаджети прирівняні до «шпигунських» засобів, за допомогою яких можна стежити за людьми або прослуховувати їх.

Як визначити, чи є гаджет СТЗ, описує Постанова Кабміну від 22 вересня 2016 № 669. Ознаки таких гаджетів у цьому документі подаються доволі широко: це можуть бути пристрої або програми, у яких є можливість негласного отримання, прийому, обробки чи передачі інформації. Вони можуть бути побутові, мініатюрні, багатофункціональні, але обов’язково із можливістю таємно отримувати дані.

Покарання за такі правопорушення визначає ст. 359 КК України «Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.», а також ст. 195-5 КУпАП "Незаконне зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації.

Фото без опису