Обережно – ГНУС!

  • 54

В зв’язку з початком пасовищного періоду Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  нагадує про небезпеку льоту гнусу, та  загрози масових проявів симуліїдотоксикозів (гнусу). Саме зараз, навесні,  на територіях з достатнім зволоженням спостерігається масовий виліт гнусу. Гнус – це загальна назва, яка об’єднує кровосисних двокрилих комах (ґедзі, комарі, мошки, мокреці, москіти), які в дорослому стані споживають кров тварин і людей. Літ мошок починається у третій декаді квітня, масові напади відмічаються з першої декади травня до початку червня. Завершення льоту – в кінці серпня, на початку вересня.

Мошки нападають на всі види домашніх тварин, але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Комахи набиваються у ніс, вуха, очі, вражаючи усі ділянки тіла тварини. Тварини захворювання переносять важко, лікування тривале та наносить значних збитків сільському господарству.

Комахи становлять небезпеку, оскільки:

- масово нападаючи на тварин наносять велику кількість укусів, що спричиняє запалення шкіри та слизових оболонок, виражене занепокоєння та іноді смерть тварини;

- можуть бути переносниками інфекційних заразних хвороб тварин (сибірка, бруцельоз, енцефаліт, заразний вузликовий дерматит ВРХ, інфекційна анемія коней, міксоматоз кролів, анаплазмоз, сетаріоз, філяріоз, онхоцеркоз та ін.) та хвороб спільних для тварин і людей (дирофіляріоз, лейшманіоз, туляремія, малярія та ін.).

Ефективно протидіяти гнусу можна лише за умови виконання комплексу заходів:

- перш за все в даний період перед вигоном на пасовище тварин обробляти репелентами;

- випас худоби, коли активність гнусу найнижча;

- найкраще випасати худобу в день з одинадцятої до сімнадцятої години, на підвищених ділянках, які добре провітрюються та віддалені від проточних водойм і заболочених місць;

- утримання тварин в приміщеннях, коли активність гнусу найвища, отвори яких закривати москітними сітками;

- будівництво тваринницьких приміщень, вигулів на підвищеннях, відкритих, сухих майданчиках подалі від боліт, заболочених лісів, кущів, низин;

проведення знищення комах в приміщеннях за допомогою інсектицидів, дотримуючись настанов із застосування препаратів;

особливо уважно контролювати наявність гнусу у випадку обмеження в переміщенні тварин (на прив’язі, в загоні);

забезпечення задовільного гігієнічного стану місць утримання тварин (відсутність бур’янів, кущів, калюж на території, підтримання чистоти годівниць та напувалок у приміщеннях, вчасне вивезення гною, гноївки).

Тому, коли настала пора виходу  на пасовище , час обробити свою корівку. Є два типи препаратів, які можуть бути використані: інсектициди й репеленти. Перші - здатні знищити комаху, а другі - просто відлякують її. В аптеках можна роздобути обидва типи препаратів. Що стосується народних методів, як врятувати корову від укусів комах в літній час, то такі засоби можуть тільки відлякувати кровопивців.

Перші клінічні ознаки можуть проявлятися уже через 20-30 хв. після масових покусів, які характеризуються зниженням апетиту з наступною відмовою тварин від корму, сильним занепокоєнням, прагненням покинути стадо. Помітно посилюється слиновиділення, серозні витікання з очей і носових отворів. Температура тіла підвищується на 1,5 – 2,0С. Через 3 – 4 години настає загальне пригнічення організму. В більшості тварин відмічається набряк тканин у ділянці міжщелепового простору, підгруддя, нижньої частини живота. В окремих випадках язика. При сильній інтоксикації виникають судоми, парези, що має летальні наслідки. Економічний збиток, заподіюваний гнусом досить великий. Тому потрібно приділяти більшу увагу заходам профілактики.

І конкретніше, як врятувати тварину від нападу гнусу:

- краплі. Найпопулярніший на сьогодні препарат називається «Biofly pur-on». Якщо накрапати близько 10 мл цієї маслянистої рідини від хвоста до холки корови, то на місяць це захистить від кліщів, гедзів, мошкари, гнусу, комарів і оводів. Сам препарат після нанесення розподіляється шкірними покровами і не тільки відлякує, а й вбиває вищезазначених комах. Телятам цей засіб не рекомендовано, але деякі господарі застосовують його, значно зменшуючи дозу, наприклад, на голову крапають близько двох мілілітрів.

- спреї. Ще можна придбати спреї. Це досить дієві засоби, як врятують корову від укусів комах в літній час. Наприклад, Extrazol, Centaur, Alezan, Oxarep та інші препарати наносяться обприскуванням на все тіло і діють близько двох діб. Найбільш оптимальним буде застосовувати спреї і водорозчинні препарати на обробці приміщень, щоб відлякувати комах, а тварину ефективніше буде поккрапати Байофлаєм.

Існують і інші способи, як врятувати корову від укусів комах в літній час. Так, є препарати, які розчиняються у воді. Від кліщів, комарів і мух можуть рятувати: Deltoks, Neostromazan, Butoks, Entomozan, Sebatsil, Aversect та аналогічні їм. Ці засоби перед застосуванням треба розвести у воді. Для цього використовується 1 мл препарату на літр води. Цього вистачить для обприскування однієї корови з пульверизатора. Але у водорозчинних речовин не такий тривалий ефект - всього до двох днів, та й будь-який дощ порушить дію і змусить проводити повторну обробку.

Є окремі способи, як захистити очі корови від комах. Це засоби, які рятують від мух і дрібних мошок. Для лікування подразнених коров'ячих оченят може застосовуватися Офтальмогель, а для простого відлякування мух - гелі з невеликими дозами дієвої захисної речовини.

Щоб загоїти ранки після укусів і захистити вим'я від комах,  часто використовують засоби з маслами евкаліпта, лавра, ментолу або камфори. Прикладом таких аптечних препаратів може бути Санофіт. Склад засобу своїм різким і неприємним ароматом відлякує кровососів, а ефірні масла дбайливо заліковують ніжну, поранену шкіру корови.

Ще непоганий варіант, як врятувати корову від укусів комах в літній час, - настої з трав з дуже сильним ароматом. Їх можна приготувати з м'яти, полину, лавра і пижма. Наносити на тіло тварини краще пульверизатором. Проблема домашніх засобів в їх короткочасному і слабкому ефекті. Щоб їх застосовувати постійно, доведеться сильно поморочитися.

Важливим моментом для успішної боротьби з коров'ячими комахами є попередня обробка приміщень від гнусу, мух і комарів. В першу чергу варто звернути увагу на вищезгадані водні засоби та спреї такі як Vebi Draker, які можна розбризкувати на стіни, стелю, двері, підлогу і всі предмети. Повторна обробка буде необхідна кожні день-два. Ефективні засоби захисту від комах купити в Україні можна через інтернет-магазин Укрвет.

Стануть у нагоді засоби від мух, на основі їх статевих гормонів. У продажу можна знайти Агіту та Флайбайт, які можуть надійно вбивати цих комах. Перший препарат має вигляд сірого порошку, який, при змішуванні з водою в рівних пропорціях, перетворюється в пасту. Вона наноситься на двері, рами, стіни та улюблені місця мух. У великих корівниках можна на стелю прикріпити кілька ниток і прив'язати картонки з пастою. Засобу вистачить майже на місяць. А Флайбайт - трохи інший препарат. Він виглядає як жовті гранули і розкладається у місцях найбільшого скупчення мух. З нього також можна зробити пасту, якщо на 10 грам засобу взяти 8 грам сиропу або води, але після нанесення її треба періодично мочити водою. Тривалість ефекту також становить майже місяць. Ще в корівнику допоможе липка стрічка для лову комах (Farma). Час від часу її треба буде змінювати.

І наостанок, самий непривабливий метод - обробка приміщень димом. Для цього заходу треба в металевому відрі підпалити гній, тирсу або сирі гілки, що дають багато диму. Аналогічно, але більш приємно діє лaмпa від комах «Halley» .

Боротьба з мухами, гедзями, кліщами, комарами, мошкою та іншими комахами - справа важка. Але при системному підході перетворюється в швидке і нетрудомістке заняття, яке приносить полегшення не тільки тварині, а й людині.

Фото без опису