Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області застерігає споживачів від купівлі будь-якої прісноводної риби в місцях стихійної торгівлі на території регіону

  • 151

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області, незважаючи на воєнний стан, продовжує виконання покладених на нього функцій на кожному етапі виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів заради забезпечення харчової безпеки держави, здоров’я українських споживачів і мешканців регіону зокрема, та вважає за необхідне застерегти від кроків, які можуть  згубно позначитися на стані здоровя людини як сьогодні, так і в майбутньому.

З цієї причини інформуємо споживачів: після теракту, вчиненого російськими окупантами на Каховській ГЕС, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях спостерігається масовий мор риби та інших водних біоресурсів.

Тому застерігаємо споживачів від купівлі будь-якої прісноводної риби (живої, снулої, вяленої, копченої) у місцях стихійної торгівлі на території Харкова та Харківської області. З метою недопущення фактів реалізації такої риби в місцях стихійної торгівлі, Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області письмово звернулося до Головного управління Національної поліції в Харківській області з проханням, щоб правоохоронні органи максимально сприяли у вирішенні цього питання. 

Рекомендуємо жителям поки взагалі утриматися від придбання й вживання в їжу «свіжовиловленої» прісноводної риби. Не наражайтеся на небезпеку. Адже деякі несвідомі громадяни вже почали реалізовувати загиблу рибу, яка уражена небезпечними хімічними та/або біологічними сполуками. Загиблу рибу або таку, що вмирає, неможливо зробити безпечною для споживання. Жоден спосіб приготування не зробить її такою. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

У разі виявлення споживачами фактів реалізації такої риби в місцях стихійної торгівлі просимо негайно інформувати органи Національної поліції.

Живу рибу дозволено споживати тільки ту, яка реалізується в супермаркетах, рибних магазинах. Також таку, яка реалізується на агропродовольчих ринках, якщо вона пройшла ветеринарно-санітарну експертизу в Державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках після вхідного документального контролю:

- кожна партія живої риби надходить на ринки тільки за товарно-транспортними накладними, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку, з видачею експертних висновків;

- живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються;

- оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;

- кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники субєкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються;

- умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання й реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15 °C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години (не більше);

- не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Вкотре наполягаємо на дотриманні елементарних правил, які допоможуть знизити ризик виникнення гострих інфекційних захворювань та отруєнь у результаті споживання риби.

Підрив дамби Каховської ГЕС у ніч проти 6 червня 2023 року російськими окупантами призвів до, ймовірно, найбільшої техногенної катастрофи в Європі за останні десятиліття.

Затоплені десятки населених пунктів, Каховська ГЕС повністю пішла під воду й не підлягає відновленню. У річку Дніпро внаслідок підриву Каховської ГЕС потрапило близько 150 тонн машинного мастила та є ризик витоку ще понад 300 тонн. 

На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин, які внаслідок її підриву можуть становити значну небезпеку для здоров’я людей на підтоплених територіях, хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом,

У результаті падіння рівня води вже масово гине риба. Прісноводну рибу та інші біоресурси потік води віднесе в солоні води Чорного моря, що створює загрозу й для Чорноморської фауни.  

 

Фото без опису