Увага: уся зовнішня реклама, вивіски, таблички на території громади - лише УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ!

  • 65

 

Шановні підприємці, Наталинська сільська рада інформує щодо наполегливої вимоги розміщення всіх вивісок, табличок, плакатів та іншої зовнішньої інформації на території громади УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.

Закон про мову: що має знати бізнес.

Українською мовою треба не лише обслуговувати клієнтів, а й вести документообіг, комунікації, оформляти трудові відносини.

Бізнесу потрібно орієнтуватися на розділ V ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон не поширюється на сферу особистих комунікацій.

Обслуговування клієнтів.

Згідно зі ст. 30 ЗУ № 2704 усі постачальники товарів/робіт/послуг повинні обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари та послуги державною мовою.

Українську слід використовувати в сфері обслуговування, перевезень, харчування, освітній, науковій і медичній сферах, розважальній і сфері спорту, друкованих ЗМІ та інших публічних сферах, визначених у розділі V ЗУ № 2704.

Можна дублювати інформацію на інших мовах, але основна мова обслуговування - українська. Якщо клієнт попросить, його персонально можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для сторін.

Інформація про товари, роботи, послуги.

Тут мова про цінники, інструкції, технічні характеристики, маркування, квитки, меню та ін. джерела, з яких клієнт дізнається подробиці про товари та послуги. Вони мають бути українською, але можна дублювати і будь-якою іншою мовою.

Важливо, щоб обсяг інформації українською був не менше, ніж інформації іншою мовою.

Можна використовувати слова, скорочення, абревіатури й позначення англійською мовою, використовувати букви латинського та грецького алфавітів.

Оголошення, вивіски, написи, вказівники.

І будь-яка інша зовнішня текстова, візуальна та звукова інформація про товари, роботи, послуги, яка містить публічну пропозицію укласти договір, має бути державною мовою, якщо інше не встановлено Законом (ст. 28 ЗУ № 2704).

Будь-які сайти, ПЗ та інтерфейс користувача, сторінки в соцмережах (Facebook, Instagram та ін.), у тому числі ті, що належать СПД, для користувачів з України за умовчанням мають завантажуватися українською, а обсяг україномовного контенту не повинен бути менше за інші мовні версії (п. 6 ст. 27 ЗУ № 2704).

Діловодство — лише українською.

За законом обов'язково вести українською мовою документообіг, ділове листування та звітність.

Ця вимога діяла й раніше, закріплена в п. 14 гл. 1 розд. ІІ Правил організації діловодства.

Будь-яка внутрішня й зовнішня документація — трудові та колективні договори, накази, посадові інструкції, правила внутрішнього трудового розпорядку, звітність по співробітниках та інші документи — потрібно складати українською. При цьому трудовий договір може дублюватися іншою мовою (ст. 20 ЗУ № 2704).

Штрафи за порушення мовного закону.

За дотриманням норм Закону про мову стежить уповноважений із захисту прав мови, або мовний омбудсмен. Він розглядає звернення споживачів, якщо їх не обслужили державною мовою в установах чи на сайті.

Порушників штрафують не відразу. При першому зверненні мовний омбудсмен або його представник повинен скласти акт про результати здійснення контролю, оголосити попередження і вимагати усунути порушення протягом 30 днів з дати складання акта.

А от при повторному порушенні протягом року складають протокол і накладають штраф — 5100–6800 грн (це 300–400 НМДГ) (ст. 57 ЗУ № 2704).

Справа про накладення штрафу розглядається за участю представника підприємства-«порушника».

За порушення в різних сферах діяльності штрафують по-різному, розміри штрафів можна дізнатися в ст. 18852 КпАП.

Фото без опису