Делегація Наталинської громади долучилася до економічного польсько-українського форуму ОМС, який відбувся у Польщі

  • 90

11-12.09.2023 року у Польщі (м. Голенюв) відбувся економічний польсько-український форум органів місцевого самоврядування. У заході взяли участь 22 учасника з України, голови територіальних громад Харківщини та інших регіонів України, серед яких і представники Наталинської територіальної громади – в.о. Наталинського сільського голови Наталія Кидонь та начальник відділу капітального будівництва, житлово-комунального господарства, комунального майна та соціально-економічного розвитку Олена Фіц.

Делегацію з України представляли голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», голова комітету співпраці з місцевим самоврядуванням Польсько-Української господарчої палати Діана Баринова та заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, який доєднався до заходу за допомогою платформи Zoom.

Захід відкрили Бурмістр гміни Голеньов Роберт Круповіч, Почесний Консул України в Щецині Генрик Колодзей, Маршалок Західнопоморського воєводства Ольгерд Геблевич, президент Польсько-української господарчої палати Яцек Пєхота, Бурмістр гміни Карліно, голова Конвенту войтів та бурмістрів Західнопоморського воєводства Вальдемар Мішко.

У ході форуму, який складався з чотирьох модулів, обговорювали багато нагальних тем, а саме питання децентралізації, релокації бізнесу, укладання нових меморандумів про співпрацю між територіальними громадами та польськими гмінами.

Польські спікери ділилися партнерським досвідом, обмінювалися думками та дискутували з українськими колегами у наступних сферах: відбудова економічної інфраструктури; створення робочих місць; перспективи місцевого самоврядування; досвід та програми муніципального комунального будівництва; розбудова громадянського суспільства – концепція нових соціальних політик; реінтеграція людей, які прямо чи опосередковано постраждали від наслідків війни - лікування травм, залежностей, депресії; завдання для органів місцевого самоврядування та третього сектору - реінтеграція та соціально-професійна реабілітація в моделі інклюзії.

Крім того, відбулося підписання угоди про співпрацю між містом Голенюв та ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», який активно працює на території Харківської області. Це надасть можливість громадам Харківщини розширювати співпрацю із гмінами Польщі, в тому числі Західнопоморського воєводства.

Сільська рада висловлює слова щирої вдячності польським колегам за теплий прийом, підтримку України та змогу перейняти досвід успішного розвитку місцевого самоврядування, адже така можливість для керівництва Наталинської територіальної громади – неоціненний крок на шляху до її сталого розвитку та розбудови.

Дякуємо за організацію та запрошення до участі у надпотужному економічному форумі Діані Бариновій, голові правління ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», а також Віктору Нестеренку, експерту з децентралізації та місцевого розвитку ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», експерту з розвитку сільських територій в Польсько-Українській аграрній асоціації.

Фото без опису