До відома батьків, які виховують дітей з інвалідністю

  • 36

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 309 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю» запроваджено забезпечення дітей з інвалідністю реабілітаційними заходами.

Протягом року Фондом соціального захисту здійснюється розподіл бюджетних коштів на відшкодування вартості реабілітаційних заходів.

Перелік базових реабілітаційних заходів призначається індивідуально залежно від потреб дитини з інвалідністю різних нозологій та включає: консультації лікарів, заняття з профільними лікарями і спеціалістами з реабілітації (лікар-невролог дитячий, логопед, лікар-психолог, лікар-педіатр, педагог соціальний, лікар-сурдолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини або лікар-фізіотерапевт, або лікар з лікувальної фізкультури, або лікар з лікувальної фізкультури і спортивної медицини, фізичний терапевт та інші); реабілітаційні послуги (комплекс процедур), у тому числі фізичну терапію, лікувальну фізкультуру, масаж загальний, механотерапію за потребою (локомоторну терапію, мотомедтерапію), апаратну фізіотерапію (теплолікування, вібротерапію), метод динамічної пропріоцептивної корекції із застосуванням рефлекторно-навантажувального пристрою «Гравістат», логопедичну корекцію, психологічну корекцію, педагогічну корекцію, соціальну адаптацію тощо.

Перелік реабілітаційних установ формується Фондом соціального захисту інвалідів за поданням реабілітаційної установи, закладу охорони здоров’я за заявницьким принципом та оприлюднюється на офіційних веб-сайтах Фонду соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики місцевих та регіональних органів.

Вартість реабілітаційних заходів для кожної дитини визначається реабілітаційною установою відповідно до індивідуальної програми реабілітації, в якій зазначаються обсяг і строки проведення таких заходів.

Гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня, - 16 тис. гривень, III ступеня - 25 тис. гривень.

Гранична вартість реабілітаційних заходів для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I, II, III ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня.

Реабілітаційними послугами в межах їх граничної вартості одна дитина може бути забезпечена декілька разів протягом бюджетного року.

Реабілітаційні заходи можуть надаватися як у стаціонарі, так і амбулаторно. Вартість витрат реабілітаційної установи за здійснені для дитини реабілітаційні заходи становить не менше 60 відсотків граничної вартості реабілітаційних заходів для однієї дитини.

Для забезпечення дитини реабілітаційними послугами один із батьків дитини чи її законний представник разом із заявою подає такі копії документів:

- паспорт громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу одного з батьків, супроводжуючої особи чи законного представника;

- свідоцтво про народження дитини або паспорт;

- індивідуальна програма реабілітації;

- виписка з медичної карти амбулаторного хворого за формою 0/27, яка затверджена МОЗ;

- документ, який підтверджує статус дитини-сироти, дитини позбавленої батьківського піклування;

- ідентифікаційний номер дитини, одного з батьків або супроводжуючої особи.

Під час здійснення реабілітаційних заходів у стаціонарі їх гранична вартість може включати вартість проживання та харчування дитини, одного з батьків дитини чи її законного представника. Під час здійснення реабілітаційних заходів амбулаторно у граничну вартість можуть включатися витрати на харчування дитини, одного з батьків чи її законного представника.

За більш детальною інформацією звертатися до соціального відділу Наталинської сільської ради за адресою: с. Наталине, вул. Сенченка І., буд. 89, тел. (05744) 7-62-58

Фото без опису