Про заходи щодо недопущення епідускладнень з вірусного гепатиту A

  • 226

 

Епідемічна ситуація в Україні із захворюваності на вірусний гепатит А (далі - ВГА) характеризується як нестійка, з тенденцією до погіршення. За 9 місяців 2023 року у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року зареєстровано зростання захворюваності на 83,6%.

У жовтні поточного року у м. Вінниця зафіксовано спалах ВГА в одному з районів міста. Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах надзвичайною ситуацією.

В Харківській області епідемічна ситуація розцінюється як нестійка.

Враховуючи, що основними шляхами передачі ВГА є водний та харчовий, а також активні зовнішні і внутрішні міграційні процеси в Україні, інтенсивне забруднення довкілля на деокупованих та окупованих територіях (в тому числі води питної), незадовільний технічний стан водозабірних споруд та водопровідних мереж, наявність проблемних питань, санітарного очищення населених пунктів, сезонну активізацію збудника ВГА, область перебуває у зоні ризику щодо ймовірного виникнення ускладнень.

Пам’ятайте про необхідність належного облаштування та експлуатації індивідуальних колодязів та ризики вживання забрудненої води!

Фото без опису