Щеплення тварин проти сказу може врятувати Ваше життя!

  • 35

До уваги мешканців громади!

Від початку року на території Красноградського району зафіксовано 3 випадки сказу тварин. У зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації щодо сказу тварин на території  району Красноградська районна державна лікарня ветеринарної медицини наполегливо рекомендує власникам тварин проводити реєстрацію та своєчасно щеплювати своїх тварин.

Згідно Закону України про Ветеринарну медицину (Зі змінами, внесеними згідно із Законами Nº 1822-IX від 21.10.2021. ВВР. 2022. Nº 1. ст.2 Nº 2246-IX віл 12.05.2022) власники тварин зобовʼязані привести тварин до місця обробки. тобто РДЛВМ. Якщо власник відмовляється від щеплення, він порушує чинне законодавство (відмова від щеплення тварин проти сказу) та за невиконання вимог статті 107 КУпАП. статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», пункту 5 «Інструкції про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин» власника тварини може бути притягнуто до алміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Пам’ятайте! Сказ - це гостре інфекційне захворювання спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражає центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина і на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші ссадини та ранки  вірус проникає у кров. Хвороба є дуже небезпечною, але її можна попередити. Щеплення тварин від сказу залишається єдиним засобом запобігання цьому захворюванню.

Фото без опису