Легалізація неофіційної зайнятості – запорука захищеного майбутнього

  • 34

У непростих умовах воєнного стану одним з пріоритетних напрямків діяльності державних органів і служб є забезпечення соціальної стабільності та вирішення проблем, які перешкоджають реалізації громадянами права на соціальний захист і гідне пенсійне забезпечення. Найгострішою з таких проблем є нелегальна зайнятість і тіньова оплата праці, оскільки саме вона обмежує або цілковито позбавляє людей законних прав на соціальні виплати, справедливу оплату праці та заслужену пенсію в майбутньому.

Зокрема, неофіційно найманим працівникам не надається ні оплачувана відпустка, ні лікарняні виплати, вони позбавлені гарантій на безпечні умови праці та соціальне страхування. Тіньова зайнятість справляє негативний вплив на пенсійне майбутнє громадян, ба навіть унеможливлює призначення пенсії. Це відбувається внаслідок браку страхового стажу, адже його зарахування можливе лише за умови сплати роботодавцем єдиного соціального внеску, якої більшість керівників-тіньовиків не здійснюють.

Нагадуємо, що розмір та право на отримання соціального забезпечення під час трудової діяльності напряму залежать від набутого страхового стажу та розміру офіційно задекларованої заробітної плати. Відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачено страховий (єдиний) внесок у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний (з 01.01.2024 – 1562 грн. (7100 грн.*22%). Працівники, які упродовж трудової діяльності отримували мінімальну або нижчого розміру заробітну плату, можуть розраховувати у кращому випадку на мінімальну пенсію.

Отже, лише офіційне працевлаштування, прозора виплата заробітної плати та своєчасна й у повному обсязі сплата єдиного соціального внеску здатні забезпечити гарантований державою соціальний захист працівників та формування гідних пенсійних перспектив.

Вкотре звертаємось до мешканців громади із закликом вимагати від своїх роботодавців нарахування і виплати заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро, чесно, відповідно до кваліфікації, обсягу виконаних робіт (наданих послуг). Пам’ятайте, що мінімальні або виплачені «в конвертах» заробітки прирікають на матеріальну скруту на старості літ.

Фото без опису