Пташиний грип: що необхідно знати?
Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження однієї з найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу. Останнім часом епізоотична ситуація щодо захворювання на високопатогенний грип птиці суттєво погіршилася, про що свідчать зареєстровані випадки захворювання дикої та свійської птиці у Сумській та Рівненській областях.
З метою охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 8 листопада 2011 року за №1277/20015, наказу Держпродспоживслужби від 15 грудня 2021 року №830 «Про затвердження Плану дій при підозрі на захворювання (загибель) на грип та/або хворобу Ньюкасла».
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ В БЛАГОПОЛУЧНИХ РАЙОНАХ:
- бажано організувати безвигульне утримання птиці;
- утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею;
- завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену в птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно з Методичними рекомендаціями, затвердженими протоколом №2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу;
- забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією;
- догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити;
- використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної та перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо);
- перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати);
- при забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою;
- дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– не контактувати з птицею без особливої необхідності;
– після контакту з птицею слід вимити руки з милом і прийняти душ;
– утриматися від приймання в їжу м’яса птиці і яєць.
Обов’язково надавати домашню птицю для огляду і вакцинації спеціалістам державної служби ветеринарної медицини. У разі виявлення масової загибелі птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти Красноградську районну державну лікарню ветеринарної медицини (тел. 7-04-05) та ветеринарного спеціаліста, який обслуговує дану місцевість.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Красноградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.