Сумні сторінки історії

  • 58

Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який Україна разом зі світовою спільнотою відзначає 27 січня, у Коваленківському лісі с. Наталине відбулася церемонія покладання квітів до Братської могили жертв Голокосту. До заходу доєдналися начальник Наталинської сільської військової  адміністрації Володимир Птишник, заступник начальника СВА Оксана Василенко, Красноградський міський голова Світлана Кривенко, секретар Красноградської міської ради Катерина Єніна, представник громадської організаціїї «Дробицький яр» Людмила Меркулова, а також працівники Красноградської міської та Наталинської сільської рад.

Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали загрозою або неповноцінними. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України.

Саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау неподалік окупованого нацистами польського міста Освенцім. Першими на територію табору ступили воїни батальйону під командуванням майора Анатолія Шапіро (1913 – 2005), уродженця м. Красноград.

Євреї Краснограда також зазнали трагедії  Голокосту. У довоєнному місті єврейська громада  складала 547 осіб.  На жаль, не всі тутешні євреї могли евакуюватися на схід. 20 вересня 1941 року Красноград окупували нацисти. З приходом фашистів у місті була сформована допоміжна поліція, яка проводила акції проти цивільного населення та військовополонених.

У травні 1942 року  окупанти облаштували гетто в одному з будинків, куди зігнали всіх євреїв міста, а у червні 1942 року була проведена акція з ліквідації євреїв Краснограда: у Коваленківському лісі с. Наталине розстріляли від 90 чоловік до 250 сімей, але точної цифри страчених не знає ніхто…

У 1967 році було здійснено перепоховання останків жертв на нове місце у Наталиному та встановлено пам’ятний знак.

«Цей день є символом скорботи як для єврейського народу, так і для всіх інших націй, що мають у своїй історії такі трагічні сторінки. Потрібно пам’ятати страшні уроки минулого, аби ніколи не допустити їх повторення. Схиляємо голови у скорботі перед безневинно закатованими жертвами Голокосту», – зазначив начальник Наталинської СВА Володимир Птишник.

Пам’ятаємо…

Фото без опису