Що потрібно знати про жіноче здоров’я?

  • 42

Здоров’я жінки охоплює чимало важливих аспектів: це і репродуктивне здоров’я, і якість життя під час вагітності, і профілактика та лікування багатьох захворювань, включно з онкологічними. У цьому питанні значущим є доступ до якісної медичної допомоги, а також до інформації про здоров’я, спрямованої на забезпечення повноцінного життя жінок усіх вікових груп.

Тому наш допис присвячений розгляду наступних питань: 

• Чому так важливо налагодити ефективну комунікацію з лікарем? 

• Чи можна попередити або знизити ризик розвитку захворювань? 

• Які регулярні обстеження тобі потрібно проходити?

Ефективна комунікація з лікарем передбачає детальний розбір твоїх скарг, симптомів та історії хвороби. Необхідне прийняття правильного рішення стосовно діагностики та лікування, рекомендації щодо профілактики. Розуміння лікарських призначень сприяє твоєму залученню до процесу лікування. Запитуй лікаря про деталі, обговорюй можливі побічні ефекти та альтернативні методи лікування.

А тепер детальніше про важливість значення стану молочних залоз та внутрішніх статевих органів для тебе, як для жінки. Статистичні дані вказують: рак молочної залози (РМЗ) та рак шийки матки (РШМ) – найпоширеніші онкологічні захворювання серед жінок. В Україні станом на 2022 рік було зареєстровано понад 12 тис нових випадків РМЗ та 3 тис – РШМ. Чим же небезпечні ці захворювання?

У випадку РМЗ відбувається неконтрольований ріст аномальних клітин молочної залози та утворення пухлини. Якщо цей процес своєчасно не діагностувати та не розпочати відповідне лікування, ракові клітини з током крові та лімфи поширюються за межі молочної залози – це призводить до негативних наслідків. Раннє виявлення РМЗ сприяє ефективному лікуванню та успішному прогнозу на одужання. Для цього потрібно регулярно проходити:

- клінічне обстеження молочних залоз (МЗ)

- ультразвукове дослідження МЗ

- мамографію – скринінг на рак молочної залози, враховуючи вік і фактори ризику.

РШМ характеризується повільним розвитком. Спочатку утворюється дисплазія шийки матки, яка згодом перетворюються на рак. Основна причина РШМ – вірус папіломи людини (ВПЛ), що передається статевим шляхом. Зазвичай імунна система людини «нейтралізує» цей вірус, але за деяких обставин вірус виживає і знаходиться в організмі роками. Ти можеш зменшити ризик розвитку РШМ зробивши:

- щеплення проти ВПЛ

- огляд органів малого тазу

- тест на вірус папіломи людини

- ПАП-тест – цитологічний скринінг РШМ.

Ще раз наголошуємо: РМЗ та РШМ можна виявити ще на ранній стадії. Детальніше про обстеження, які тобі потрібно проходити, їх частоту та кількість проінформує лікар.

Окрім своєчасного виявлення захворювань, важливо запобігати їх виникненню. У цьому допоможуть здорові звички –  вони мають займати важливе місце в повсякденному хаосі при насиченому графіку роботи і побутових справах. Тому:

- Будь фізично активною. Поширена рекомендація сьогодні – це регулярне виконання щонайменше 150 хв аеробних вправ помірної інтенсивності впродовж тижня. Одразу зазначимо, що вправи не мають бути важкими чи тривалими. Обирай ті, що подобаються тобі. Наприклад:

-  плавання

-  танці

- піші прогулянки

- їзду на велосипеді (по рівнинній поверхні)

- роботу в домі та на подвір’ї тощо

Якщо ти хочеш отримати ще більше користі для свого здоров’я, поступово збільшуй час вищеперерахованих активностей до 300 хв на тиждень. До таких вправ обов’язково додавай і силові тренування: щонайменше 2 рази на тиждень (йога, гімнастика, пілатес тощо), які зміцнюють м’язи та підтримують міцність кісток. Залучай до спільних занять своїх друзів та близьких, заведи графік щоденних тренувань.

- Обирай здорову їжу. Неможливо говорити про здоровий спосіб життя без збалансованого харчування та відмови від «нездорової» їжі (копченості, кондитерські вироби, фастфуд), яка містить трансжири, багато цукру та/або солі (добова норма солі не > 1 ч. ложки). Включай до свого раціону:

- фрукти та різнокольорові овочі (400-600 г на добу) - як джерело фолатів, запобігають нашаруванню холестерину і покращують стан судин

- ягоди – потужне джерело антиоксидантів, що захищають клітини організму від пошкоджень

- морську рибу (лосось, скумбрію), що містить омега-3 жирні кислоти, корисні для твого серця та судин

- горіхи та насіння – джерело рослинних омега-3 жирних кислот, що знижують рівень холестерину і покращують стан судин

- білки (нежирне м'ясо, птиця, бобові, риба, яйця) – будівельний матеріал для клітин всього організму

- цільнозернові продукти (макаронні вироби з твердих сортів пшениці, нешліфований рис, гречка)

- достатню кількість питної води.

- Відмовся від вживання тютюнових та нікотинових виробів, алкоголю. Бо саме вживання тютюну та алкоголю є ключовими факторами ризику серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, хвороб шлунково-кишкового тракту, раку. Тютюновий дим містить понад 7000 хімічних сполук, щонайменше 250 із них є токсичними. Алкоголь є  психоактивною речовиною, яка викликає залежність та призводить до ураження життєво важливих органів і систем організму. Допомогти відмовитись від вживання тютюну та алкоголю допоможуть медичні працівники первинної ланки. Про дієві способи кинути курити дізнайся на сайті.

Не забувай контролювати наступні стани та показники:

Артеріальний тиск. Важливий фактор ризику, який потрібно тримати під контролем. За необхідності, приймай антигіпертензивні препарати, призначені лікарем, обов’язково веди щоденник вимірювань. Що важливо знати про артеріальну гіпертензію – на початкових стадіях вона має безсимптомний характер, в чому і заключається її підступність.

- Рівень холестерину. Надлишок холестерину провокує утворення бляшок, які звужують просвіт судин і зменшують кровопостачання життєво важливих органів, що в подальшому може призвести до інфаркту чи інсульту.

- Рівень цукру в крові. У разі підвищення рівня цукру в крові – пройди обстеження, постійно приймай ліки за необхідності та дотримуйся відповідного режиму харчування.

- Остеопороз. Характеризується зниженням міцності кісток та вмісту кальцію в них, аж до виникнення переломів. Нагадаємо, що найкращою профілактикою остеопорозу є збалансоване харчування та регулярна фізична активність.

Пам’ятай, що піклування про своє здоров’я важливе як для тебе, так і твоїх рідних та близьких. Тому, заплануй з лікарем обстеження вже зараз – своєчасне виявлення захворювань збільшує шанси на успішне лікування та повноцінне здорове життя.

Джерело – сайт ЦГЗ МОЗ України.

Фото без опису