Відбулося чергове засідання КТЕБ та НС

  • 221

14 червня 2024 року під головуванням начальника Наталинської сільської військової адміністрації Володимира Птишника відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Членами місцевої КТЕБ у складі працівників сільської військової адміністрації,  старост громади, представників Красноградського РУ ГУ ДСНС, поліцейських офіцерів громади, а також представників підприємств, установ та організацій, які здійснюють свою діяльність на території Наталинської громади, розглянуто ряд питань порядку денного:

1. Про попередження виникнення пожеж в хлібних масивах, місцях зберігання та переробки зерна, а також місцях заготівлі грубих кормів для худоби на території Наталинської сільської  територіальної громади;

2. Про заходи щодо запобігання і виникнення пожеж на полігонах зберігання твердих побутових відходів (сміттєзвалищах) на території Наталинської сільської територіальної громади;

3. Про стан утримання та створення місць забору води для потреб пожежогасіння в населених пунктах громади  та стан протипожежного водопостачання.

4. Про результати проведених обстежень хімічно-небезпечних об'єктів та об'єктів зберігання, транспортування та реалізації нафтопродуктів, розташованих на території Красноградського району.

5. Про виконання вимог правил пожежної безпеки в закладах освіти Наталинської сільської ради.

6. Про дотримання правил поведінки під час сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»!

Заступник начальника ВЗНС Красноградського РУ ГУ ДСНС України у Харківській області Андрій Лобода нагадав присутнім основні вимоги пожежної безпеки в період збирання врожаю та заготівлі грубих кормів для худоби. Наголосив на тому, що до початку збирання врожаю всі працівники сількогосподарських підприємств та фермерських господарств повинні пройти протипожежні інструктажі та отримати відповідні посвідчення.

Начальник відділу з питань цивільного захисту та охорони праці Наталинської сільської ради Олександр Анахін доповів, що основною причиною виникнення пожеж на сміттєзвалищах є людська необачність, недбалість та нехтування правилами пожежної безпеки. Саме такі пожежі належать до найбільш складних і тривалих, гасіння яких вимагає залучення значних ресурсів, зусиль, засобів і часу. Прогнозування та попередження пожеж на полігонах зберігання твердих побутових відходів (сміттєзвалищах) вкрай ускладнено, оскільки важко визначити можливі осередки підвищення температур через різну питому теплоємність відходів.

В поточному році за межами населеного пункту с. Наталине на сміттєзвалищі внаслідок необережного поводження з вогнем (занесення  вогню ззвоні) виникло 3 пожежі. Гасіння останньої тривало майже 2 доби. За межами населеного пункту с. Петрівка 1 пожежа на сміттєзвалищі. Гасіння пожежі на сміттєзвалищах потребує значних матеріальних та фінансових ресурсів, так як цю пожежу важко загасити.

Крім того, окрему увагу члени комісії зосередили на відповідальності за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, які відповідно до ст. 77.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн до 6120 грн і на посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн.

У відповідності до ст. 245 Кримінального Кодексу України за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються накладенням штрафу від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від  2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Про стан утримання та створення місць забору води для потреб пожежогасіння в населених пунктах громади та стан протипожежного водопостачання доповіли директор Красноградського КП «Водоканал» Микола Дубина та заступник начальника 7 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Харківській області Володимир Корінний: враховуючи те, що кожного року збільшується кількість виникнення пожеж на відкритих територіях (в екосистемах), в лісових масивах та приватних домоволодіннях, вкрай важливо підтримувати зовнішнє протипожежне водопостачання на території Наталинської сільської територіальної громади в справному стані та налагодити співпрацю з балансоутримувачами протипожежного водопостачання щодо безперешкодного доступу підрозділів ДСНС для заправки техніки водою.

За результатами доповідей та з урахуванням обговорення комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Наталинської сільської військової адміністрації прийнято ряд дієвих рішень, спрямованих на забезпечення безпеки населення громади.

Фото без опису