Стоп домашньому насильству!

  • 127

Насильство в сімʼї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку кривдника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоровʼя постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.

Насильством у сімʼї, відповідно до статті 1 Закону України «Про попередження насильства в сімʼї», визнаються «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сімʼї по відношенню до іншого члена сімʼї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сімʼї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоровʼю».

Саме питання профілактики випадків домашнього насильства стало ключовим під час робочої наради під головуванням очільника Наталинської СВА Володимира Птишника. До участі долучилися старости, поліцейські офіцери громади, а також фахівці із соціальної роботи КЗ «Центр соціальних служб» Наталинської сільської ради, якими активно проводиться профілактична робота щодо запобігання домашнього насильства.

Про результати роботи Центру, а також про роботу мобільної бригади доповіла директор КЗ «Центр соціальних служб» Наталинської сільської ради Тетяна Боровик.

На базі Центру утворено мобільну бригаду, яка охоплює 30 населених пунктів. До складу бригади входять фахівці із соціальної роботи та залучаються уповноважені підрозділів органів Національної поліції, служби у справах дітей, відділу соціального захисту населення та медпрацівники.

Виїзд мобільної бригади здійснюється під час отримання повідомлення  про виявлення факту вчинення насильства та потреби у наданні постраждалій особі термінової допомоги. Послуги постраждалим особам надаються в межах території Наталинської громади, незалежно від місця їх реєстрації або місця проживання (перебування), наявності заяви чи повідомлення про вчинення насильства, реєстрації випадку в Єдиному державному реєстрів випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Навантаженість на  мобільну бригаду становить 2484 особи, з якими проводиться профілактична робота, виїзди по скоєнню домашнього насильства, екстрено-кризове втручання, групові заняття з психологом.

Протягом 2023 року було зафіксовано 24 випадки домашнього насильства, серед постраждалих 1 дитина, 21 жінка та 2 чоловіка.

За І півріччя 2024 року фахівцями КЗ «Центр соціальних служб» Наталинської сільської ради було проведено 8 групових профілактичних  заходів та охоплено категорії сімей ВПО, СЖО та людей похилого віку – 135 осіб. Крім того, зафіксовано 27 випадків скоєння домашнього насильства, серед постраждалих 1 дитина, 23 жінки, 3 чоловіка.

Наразі у 5 сім’ях громади було повторно зафіксовано факт домашнього насильства. 1 постраждалу особу з двома малолітніми дітьми оформлено до кризового центру. Постраждалим від скоєння домашнього насильства психологічного характеру фахівцями із соціальної роботи надано консультації щодо отримання безоплатної правової допомоги, за результатами цієї роботи постраждала особа отримала рішення суду щодо видачі обмежувального припису кривднику.

За період з 01.06.2023 року по 01.06.2024 рік на території Наталинської сільської ради було зафіксовано 51 випадок скоєння домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, в основному це домашнє насильство психологічного характеру. Фахівцями із соціальної роботи проводилося відвідування цих сімей, було складено акти оцінки потреб сімей, надано соціальні послуги відповідно до Державного стандарту соціальної послуги консультування, Державного стандарту соціального супроводу сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, Державного стандарту соціальної послуги профілактики, Державного стандарту соціальної послуги представництва інтересів, Державного стандарту кризового та екстреного втручання, Державного стандарту соціальної послуги посередництва, Державного стандарту соціальної адаптації.

Спільно формуємо культуру безпеки громадян, адже у сучасних українських воєнних реаліях це нагальне питання дійсно на часі!

Працюємо далі!

Фото без опису