Небезпека від спалювання листя

  • 16

З приходом осені традиційно починають прибирати сміття, опале листя і суху траву з присадибних і дворових територій, городів і парків та спалювати все це у вогнищах. Іноді ми навіть не здогадуємося, який димовий коктейль підіймається в атмосферне повітря.

З однією тонною листя в повітря викидається близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Наприклад, з листя й трави, що тліють без доступу кисню, виділяється бензопірен, який здатен викликати онкологічні захворювання. У диму багать з опалого листя також дуже високий вміст сполук свинцю, ртуті й інших важких металів. Присутній у ньому і діоксин – один з найпідступніших отрутохімікатів, відомих людству. Потрапивши в організм людини, діоксин довгий час зберігається в ньому завдяки своїй хімічній стійкості, період напіврозпаду діоксину в організмі людини – 7-11 років! Короткочасна дія на людину високих рівнів діоксину може призвести до патологічних змін шкіри, а також до змін функції печінки. Тривала дія призводить до ушкодження імунної, нервової, ендокринної систем та репродуктивних функцій. 

У загальну купу з листям, як правило, потрапляють різні побутові відходи. При згорянні поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа й оксиди сірки.

Спалювання трави та інших відходів несе для здоров’я безліч небезпек, завдає удар і по екології: гинуть рослини, звірі, плазуни, земноводні та комахи. У результаті випалювання сухої трави збіднюється видовий склад рослинності та тваринного світу.

Якщо вам не байдуже, яким повітрям нам дихати – не залишайтесь осторонь цієї проблеми та використовуйте інші способи утилізації сухої рослинності, її залишків, опалого листя! Одним з таких методів є компостування – розкладання рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту, який можна використовувати як добрива. Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю та здоров’ю людей.

Фото без опису