До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

  • 981

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії.
Ця дата обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.
Варто нагадати, що Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні Голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.
Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв.
Трагедії Голокосту зазнали і євреї міста Краснограда. У довоєнному місті єврейська громада складала 547 осіб. 20 вересня 1941 року Красноград був окупований нацистами. З приходом фашистів у місті була сформована допоміжна поліція, яка проводила акції проти цивільного населення та військовополонених. У травні 1942 року окупанти облаштували гетто в одному з будинків, куди зігнали всіх євреїв міста. У червні 1942 року була проведена акція з ліквідації євреїв Краснограду, в результаті якої їх було перевезено до Коваленківського лісу села Наталине і розстріляно, за різними даними, від 90 чоловік до 250 сімей.
У 1967 році було здійснено перепоховання останків жертв в селі Наталине та встановлено пам’ятний знак.
Сьогодні Наталинська сільська рада спільно з представниками Красноградської міської ради і громадської організаціїї «Дробицький яр» долучилися до меморіального заходу з нагоди вшанування пам’яті невинно убієнних євреїв на Братській могилі жертв Голокосту у Коваленківському лісі села Наталине.
Сучасна світова спільнота усвідомлює усі ті страшні тортури, що стали проявом трагедії. Але ми маємо продовжувати робити все залежне від нас, щоб зберегти пам’ять та не допустити повтору цих подій. Тільки усвідомлюючи минуле – можливі мир та єдність у майбутньому.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису