Колективні договори

  • 282

Відділ соціального захисту населення Наталинської сільської ради звертається до керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, які використовують найману працю, голів профспілкових комітетів, з проханням проведення дієвого діалогу з укладення або внесення змін та доповнень до укладених раніше колективних договорів.

У лютому – березні проводиться черговий двомісячник з укладання колективних договорів підприємствами, установами та організаціями.

Відповідно до статті 11 Кодексу законів про працю України, колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи. Колективний договір укладають між собою власник або уповноважений ним орган і первинна профспілкова організація підприємства.

Сторони укладають колективний договір, щоб попереджати конфлікти і спори, які можуть виникати у трудовому колективі, та їх врегульовувати. Колективні договори мають забезпечити стійкі відносини між найманими працівниками і власниками, сприяти регулюванню виробничих, трудових відносин, підвищенню ефективності виробництва, зміцненню трудової дисципліни, посиленню соціального захисту працівників і пом’якшенню соціальної напруги в трудових колективах.

У сфері трудових відносин та продуктивної зайнятості рекомендуємо до включення у колективні договори норм щодо:

- запровадження попереджувальних заходів для запобігання на підприємствах, незалежно від форми власності та господарювання, масових звільнень працюючих з ініціативи роботодавця;

- погодження питання скорочення більше 5% працівників протягом року з відповідним вищим органом профспілки;

- підвищення кваліфікації працівників не рідше одного разу на 5 років, а також проводити професійну перепідготовку та підвищувати кваліфікацію працівників у періоди їх неповної зайнятості та для працівників, які перебувають під загрозою вивільнення;

- підвищення мотивації до праці. З цією метою не допускати необґрунтованого встановлення неповного робочого дня (тижня). У випадках тимчасових фінансово-економічних труднощів зменшувати тривалість робочого часу на період не більше трьох місяців, з оплатою відпрацьованого часу відповідно до вимог чинного законодавства України, але не менше законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати;

- передбачення умов та механізму захисту прав своїх працівників у разі передачі частини робіт стороннім організаціям;

- обґрунтованого застосування строкових договорів, сумісництва, прийому працівників на тимчасову роботу тощо.

- запровадження стимулів для працевлаштування та стажування молоді.

Реєстрацією колективних договорів (угод) підприємств, установ, розміщених на території Наталинської громади, здійснює відділ соціального захисту населення Наталинської сільської ради за адресою: с. Наталине вул. І. Сенченка, буд. 89, тел. (05744) 7-68-18, e-mail: natalino2018@ukr.net.

Фото без опису

Інші оголошення

Всі оголошення