Харківську область з робочим візитом відвідали Віце-прем’єр-міністр з відновлення України та міжнародні партнери з Данії, Швеції, Естонії та Франції

  • 32

Харківську область з робочим візитом відвідали Віце-прем’єр-міністр з відновлення України та міжнародні партнери з Данії, Швеції, Естонії та Франції

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівтсва Данії в Україні Оле Егберг Міккельсон, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк, заступник голови дипломатичної місії Швеції в Україні Каспер Андерсон, заступник голови дипломатичної Місії Бенджамін Рорріге, Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, а також Народна депутатка України Олена Шуляк обговорили питання відновлення енергетичної системи та житла у Харкові та області.

Делегати відвідали об'єкти критичної інфраструктури міста, побачили руйнації від ворожих обстрілів у районі Північної Салтівки. Своїми враженнями та планами вони поділилися із журналістами під час брифінгу.

За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, на виконання доручень Президента України і Прем’єр-міністра України, Харківщина вже розпочала підготовку до нового опалювального сезону.

«У нас є повне, чітке розуміння, які нові механізми ми маємо запроваджувати і по місту Харкові, і по населеним пуантам області для того, щоб організувати проходження опалювального сезону, стабілізувати ситуацію, щоб втримався наш енергетичний фронт Харківщини», – сказав Олег Синєгубов.

Як зазначив Олександр Кубраков, минулий опалювальний сезон Харкову допомогли пройти когенераційні установки. Завдяки ним мешканці міста автономно отримували електрику та опалення. Тож наразі, подібне обладнання буде доставлене в місто у необхідній кількості. Допомогу в налагодженні альтернативної генерації вдалося отримати завдяки спільним із іноземними партнерами проєктам.

«Ми будемо й надалі продовжувати реалізацію цих проєктів, будемо намагатися якомога більше об'єктів підготувати до наступного опалювального сезону. Маємо конкретні потреби, перелік затребуваного обладнання, і впевнені, що регіон отримає необхідну матеріально-технічноу підтримку», – підкреслив Олександр Кубраков.

Він також подякував керівництву області та міста за проведену роботу в напрямку відновлення та захисту енергетичної інфраструктури, зокрема електропідстанцій.

В свою чергу іноземні партнери відзначили, що Харківщина продовжує успішно протистояти ворогу та відновлює зруйновану ворогом інфраструктуру.

«Ми бачили ці жахливі речі, які росіяни зробили – майже повністю зруйновані житлові будинки та критичну інфраструктуру міста. Але я побачив також і незламність вашого міста. Незважаючи на ці жахливі атаки, ви боретесь, намагаєтесь налагодити нормальне життя. Хочу вас запевнити, я повернуся до своєї столиці з повідомленням, що Харків – незламне місто, якому потрібно допомагати», – сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівтсва Данії в Україні Оле Егберг Міккельсон.

До відновлення енергетичного та житлового сектору Харківської області долучиться й Франція. Про це заявив заступник голови дипломатичної Місії Бенджамін Рорріге. А Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк зазначила, що до відновлення України та зокрема Харківщини мають доєднатися усі європейські країни.

«Естонія та країни Балтії говорять на увесь світ, що не треба чекати, потрібно відновлювати пошкоджену інфраструктуру України вже зараз. Я впевнена, що кожна країна мусить відвідати Харків, для того, щоб побачити, що тут коїться, які руйнації є, й наскільки це незламне та стійке місто», – підкреслила Аннелі Кольк.

Наостанок Олександр Кубраков зазначив, що Харківщина сьогодні потребує не тільки фінансової та матеріально-технічної підтримки, але, перш за все, протиповітряної оборони, щоб мати можливість захистити критичну та житлову інфраструктуру від ворожих обстрілів.

https://kharkivoda.gov.ua/news/126485