Торгівля людьми – сучасна форма рабства

  • 242

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі. За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за даний транснаціональний злочин становить 30 мільярдів доларів на рік, що робить його другим за величиною після торгівлі наркотиками.

Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до зайняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

За оціночними даними Представництва МОМ в Україні за час незалежності 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми.

Національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми в Україні є Міністерство соціальної політики, яке вже досягнуло значних результатів у посиленні співпраці всіх причетних до цієї проблеми міністерств, відомств, міжнародних та громадських організацій.

Протягом 2012–2019 років Міністерством було встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 818 громадянам (811 громадянам України і 7 іноземцям). З них 316 — це жінки, 420 — чоловіки, 82 — діти (30 хлопчиків та 51 дівчинка).

Основними країнами, в яких експлуатують громадян України залишаються Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо.

Якщо ви або ваші знайомі вирішили поїхати за кордон, пам'ятайте наступні рекомендації:

- ніколи нікому у жодному разі не віддавайте свої ідентифікаційні документи крім офіційних службовців;

- завжди отримуйте та сплачуйте за свій закордонний паспорт, візи та проїзні документи самі. Це врятує вас від боргової кабали та стане на перешкоді торговцям людьми використати ваші документи для вчинення інших злочинів;

- обов'язково візьміть із собою копію внутрішнього та закордонного паспортів. У разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну;

- переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не ведіть наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім'ї чи близьку людину. Перевірте, чи має агент або фірма ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном. Таку інформацію можна перевірити в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України.

З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для вас мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у вас.

Якщо ви їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу. Ви можете стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.

Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйтесь послугами незнайомців, які пропонують послуги щодо подовження цього терміну.

Залиште своїм родичам та друзям декілька копій наступних документів: внутрішнього паспорту України, закордонного паспорту, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.

Якщо за кордоном ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

Якщо ви постраждали від злочину, пов’язаного з торгівлею людьми, звертайтесь:

- національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного);

-  CALL-центр національної поліції України 0800500202 - цілодобово, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів;

- урядова «гаряча лінія» 15-45 - цілодобово, безкоштовно зі стаціонарних телефонів Укртелекому і телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл;

- національна безкоштовна лінія протидії торгівлі людьми в Україні - 527 з мобільного або 0800505501 зі стаціонарних телефонів;

- Департамент з боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми:  

  + 38-063-195-00-58, + 38-098-481-03-45, + 38-050-023-46-78.

-  Наталинська сільська рада (відділ соціального захисту населення): тел. (05744) 7-68-18.