18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

  • 1149

Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці, це сучасна форма рабства. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Саме тому щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, але це нічого не змінить, тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею.

Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, або шляхом підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію. 17 листопада 2005 року була підписана Конвенція Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми». Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

- вербування, перевезення, передача, продаж;- усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях;- використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією;- використання у військових конфліктах;

- залучення до злочинної діяльності;

- трансплантація чи насильницьке донорство;

- рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця;

- залучення в боргову кабалу;

- використання шантажу, погроз, насильства.

Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

Запобігти рабству можна. Готуючись їхати за кордон, дотримуйся порад із безпечної міграції!

З метою запобігання торгівлі людьми та сучасному рабству в рамках Представництва МОМ в Україні функціонує Програма протидії торгівлі людьми, на сайті якої можна дізнатись більше про правила безпечної міграції, яких потрібно дотримуватись, вирушаючи за кордон.

Повідомляємо контакти служб, установ та організацій, де постраждалі особи можуть отримати допомогу:

- відділ соціального захисту населення Наталинської сільської ради, який знаходиться за адресою: вул. І. Сенченка, буд. 89, с. Наталине, або за телефоном (05744) 7-68-18.

Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми: 0-800-500-225 (дзвінки в межах України безкоштовні);

+38-044-205-37-36; 205-36-94 (для дзвінків з-за кордону)

Сучасне рабство – це міжнародний злочин, який вражає усі нації, та впливає на людей усіх рівнів достатку. Істина полягає в тому, що без усвідомлення проблеми, її важко подолати!